Традиція від св. Франциска Салезького до Дня Валентина

Інші дописи автора

        Традиція від св. Франциска Салезького до Дня Валентина

        Св. Франциск Салезький заохочував вибрати «небесного» Валентина, якому слід подарувати духовний букет.

        День св. Валентина має довгу та багату історію, а звичай обміну «валентинками» налічує багато століть. Наприклад, навіть св. Франциск Салезький, який жив у XVII ст., згадує про цей звичай.

        Однак він заохочує альтернативу, коли для когось вибирається святий і дається картка з іменем святого, якого вони повинні намагатися наслідувати.

        У листі до однієї монахині св. Франциск Салезький пояснює, який букет слід вибрати для такого типу «валентинок».

        Ти запитаєш мене, моя люба донечко, який букет ти можеш подарувати своєму Валентину. Він має складатися з деяких маленьких вчинків чесноти, які ти повинна практикувати спеціально заради цього небесного Валентина; і наприкінці ранкової медитації ти запропонуєш його йому, щоб він міг освятити його для твого дорогого Коханого (Ісуса). Ти також можеш іноді зібрати трохи квітів з Оливного саду або з гори Голгофи — я маю на увазі ті букети мирра вашого св. Бернарда — і благати свого небесного Валентина прийняти їх від твого серця, і прославити Бога за них, так наче б Він широко відкрив їхні пахощі; бо ти не можеш ні достатньо гідно відчути аромат Його божественних квітів, ні достатньо високо звеличити їхню солодкість.

        Св. Франциск Салезький прагнув заохотити до доброчесного життя за допомогою цієї унікальної традиції св. Валентина, нагадуючи, що це світське свято спочатку було зосереджене на канонізованому святому.

        Він продовжує у своєму листі, вказуючи на Валентина, якого вибрала сестра, а також на подарунки, які вона може попросити отримати від свого небесного друга.

        Знову ж таки, ти можеш попросити його, цього дорогого Валентина, щоб він також узяв цей букет і дав відчути його аромат зі своєї руки, а також щоб він дав тобі натомість щось інше; щоб він дав тобі запашні рукавички, які покривали б твої руки діяннями милосердя та смирення, і браслети з коралів і ланцюжки з перлів. Таким чином ти повинна отримати люблячу ніжність від цих благословенних лицарів Царя Слави. Я думаю, що це міг би бути св. Тома Аквінський, якого ти намалювала цього місяця, найвидатніший Лікар, який будь-коли був; він був незайманим і наймилішим, найскромнішою душею, яку тільки можна було зачати.

        Хороша новина полягає в тому, що цю практику може виконувати будь-хто, незалежно від того, чи ви одружені, неодружені, молоді чи літні. Перш за все, ми повинні прагнути любити один одного Христовою любов’ю, шукаючи натхнення у Його святих.

        Джерело: aleteia.org
        Автор: Philip Kosloski
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Photo by freestocks on Unsplash

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.